“Pilaituko” tyrimas “Kokį maistą darželyje mėgsta vaikai?”

Tyrimo tikslas – išsiaiškinti vaikų mitybos ypatumus lopšelyje-darželyje „Pilaitukas“ bei tėvų nuomonę apie darželio maistą. (Visas tyrimas)

 

Tyrimo uždaviniai:       

  • Ištirti pusryčių, pietų bei vakarienės metu teikiamų maisto patiekalų valgymo ypatumus.
  • Išsiaiškinti mėgiamiausių vaikų valgomų patiekalų sąrašą.
  • Išsiaiškinti patiekalų, kurių nemėgsta vaikai.
  • Išsiaiškinti tėvų nuomonę apie darželio maistą, surengiant tėvams maisto  degustavimo savaitę.

 

Tyrimas atliktas lopšelyje-darželyje „Pilaitukas“ visose 13 grupėse nuo 2018-02-05 iki 2018-02-15 dienos. Kiekvienoje lopšelio-darželio grupėje auklėtojos žymėjo kiekvieno vaiko pusryčių, pietų ir vakarienės  metu suvalgytą maistą.

 

Tyrimo etapai:

  • I etapas – stebėjimo lentelių sudarymas.
  • II etapas – stebėjimas, duomenų fiksavimas nuo 2018-02-05 iki 2018-02-15 visose 13 lopšelio-darželio „Pilaitukas“ grupėse.
  • III etapas – maisto degustavimo savaitės organizavimas įstaigoje nuo 2018-03-13 iki 2018-03-19 dienos.
  • IV etapas -kiekybinė ir kokybinė duomenų analizė, išvadų rengimas
  • V etapas – tyrimo pateikimas lopšelio-darželio „Pilaitukas“ pedagogams ir tėvams.

Tyrimo dalyviai: l/d „Pilaitukas“ vaikai, pedagogai, tėvai.

Tyrimo trukmė: 2018 metų vasario – kovo mėnuo.

 

IŠVADOS:

 

Vaikai teikia pirmenybę patiekalams iš seno meniu, o visas naujoves priima nenoriai.

 

PUSRYČIAI

 

Mėgstamiausios vaikų košės yra manų, grikių ir sorų – kukurūzų. Nemėgsta vaikai perlinių, miežinių ir avižinių kruopų košių. Vaikai labai mėgsta sumuštinius su virta daktariška dešra ir fermentiniu sūriu, o tokią naujovę iš naujo sveikatai palankaus meniu, kaip kepti orkaitėje sumuštiniai su varške ir obuoliais bei sumuštinai su pomidoru valgė tik apie 10 proc. vaikų.

Saldintas arbatas vaikai geria geriau negu nesaldintas, bet paprastą vandenį geria noriai.

 

PIETŪS

 

Vaikai labai mėgsta burokėlių sriubą ir vištienos sultinį su makaronais, o prasčiausiai vaikai valgė tirštą kopūstų sriubą iš naujo meniu. Prie sriubų vaikai noriai valgo duoną.

Iš antrų patiekalų vaikams labiausiai patinka troškinta vištiena su padažu, kiaulienos maltinis, vištienos kotletas su sviestu bei bulvių plokštainis su paukštiena. Vaikai nenoriai valgo žuvį. Garnyrui vaikai mieliau renkasi ryžių, bulvių ir morkų košes.  Didesnė dalis vaikų iš salotų labiausiai mėgsta šviežius pomidorus, agurkus ir žirnelius.  Vaikai mieliau renkasi atskiras daržoves, o ne sumaišytus ingredientus salotų, mišrainių pavidalu.

 

VAKARIENĖ

 

Vaikų mėgstamiausias patiekalas iš vakarienės meniu yra mieliniai blynai, taip pat varškės – manų apkepas bei kepti varškėčiai. Daržovių troškinio iš seno meniu , taip pat naujus patiekalus, tokius kaip morkų apkepas su jogurtiniu padažu, avižinius blynelius su obuoliais ir pikantiškus bulvinukus nevalgė beveik pusė stebėtų vaikų.

Vaikai ypač mėgsta patiekalus pasigardinti uogiene, taip pat mielai valgo vaisius, baronkytes.

 

Ikimokyklinio amžiaus vaikai privalo valgyti sveikus, kokybiškus ir jų amžiui atitinkančius maisto produktus, tiek namuose, tiek ikimokyklinio ugdymo įstaigose.

Nuo mažų dienų pradėti mokyti vaikus rinktis sveikatai palankius maisto produktus tiek namuose, tiek darželyje.

 

Perspektyvos ateičiai

  • Pratinti vaikus prie sveiko maisto: vartoti mažiau cukraus, druskos ir riebalų turinčių maisto produktų.
  • Pasiūlyti vaikams valgyti daugiau šviežių vaisių, daržovių, pateikiant juos vaikams patraukliu būdu; daugiau vartoti grūdinės kilmės produktų.
  • Pratinti vaikus gerti tik negazuotą ir nesaldintą vandenį.
  • Palaipsniui atsisakyti miltinių patiekalų.
  • Ikimokyklinio ugdymo įstaigose, į vaikų veiklą įtraukti žaidimus, mokymus apie sveiką mitybą.

 

Mažiems ir ikimokyklinio amžiaus vaikams tėvai — pirmieji vaiko sveikos

mitybos įpročių ir sveikatos ugdytojai, kuriems tenka didžiausia atsakomybė už sveiką vaiko vystymąsi ir auklėjimą.